28 februari 2010

Så fostras en 08:a

"Han som gick där, förstår du, vill att man ska ge honom pengar."
"Men du gedde inget. Varför inte?"
"Därför att jag inte brukar ge till dom som bara ber om det. Många behöver pengar, men en del köper bara sånt man dricker, vin och grejer, för pengarna."


Mamma med barn på röda linjen i eftermiddags.

27 februari 2010

Kul

"Elva år gammal har Edwall läst ut 'Anteckningar från ett källarhål' och skriver till den ryske författaren: 'Bäste herr Dostojevskij, du ska se att det känns bättre snart. Upp med hakan!'
- När Allan sen skulle skicka brevet och frågade sina föräldrar var Fjodor Dostejevskij bodde var det ingen som visste. Till slut föreslog någon Vännäs."


Författaren Johan Erlandsson om Allan Edwall i Dagens Nyheter.

24 februari 2010

Idrottsframgång 2

DIF tar stora steg framåt för varje match på försäsongen. Hemmalaget var förstås inte i närheten av toppformen, men 1-1 mot Norrköping borta i kväll känns ändå klart gångbart.

Idrottsframgång 1

OS-guld i stafett. Det är stort för en vintersportknarkare.

22 februari 2010

Härlig dag

Två timmars krypkörning genom 15 förorter på väg till jobbet i morse. Tre timmar av kaos, uteblivna ersättningsbussar, obefintlig information och arktisk iskyla på vägen hem. SL levererar.

21 februari 2010

Mer OS

Jag skojade lite elakt med Marcus Hellner efter hans knappa medaljmiss i måndags. En person med ordinärt psyke hade väl adrig blivit sig lik efter det, men Marcus Hellner lät sig inte knäckas. "Jag ska visa den där bloggaren", tänkte han - och tog OS-guld. Bakom honom var kämpen Johan Olsson minst lika lycklig trea. Idrottsnationalism är egentligen ganska tramsigt, men jag kan inte låta bli att glädjas med de sympatiska skidsvenskarna.

20 februari 2010

Kafé 44

Livet som mesig trallpunkare i Kristinehamn på 1990-talet var ensamt. Några kompisar lyssnade också, men ärligt talat fattade ingen av dem grejen. De verkliga själsfränderna fanns oändligt långt borta. På Kafé 44, där världens bästa band spelade och Tompa Eken bakade bullar med mycket smör. Det lät som paradiset på jorden.

Det tog 15 år, men nu har jag varit där. Tompa Eken såg ut exakt som i Punkilandia från 1998, med fett hår och noppig tröja. Bullen kostade fem spänn och smakade fantastiskt. På scen stod tre skejtpunkare i typ fyraårsåldern, som gjorde sin första spelning någonsin och kom av sig mitt i låtarna. Simon, 14, hade tyckt att det var hur stort som helst. Det tyckte Simon, 29, också.

17 februari 2010

Vargen kommer

De folkvalda har beslutat att Nordanstig i Hälsingland ska bli en vargfri kommun. Bra rutet! Återstår att se om de närmast berörda respekterar politikernas vilja, eller om någon lömsk ulv korsar kommungränsen. Personligen tror jag på det senare. Vargarna inte bara äter våra barn - de är antidemokrater också.

16 februari 2010

Dagens citat

"Vilken karl! Vilken gubbe! Vilket skytte! Enormt! Hoh!"

SVT:s Kalle Grenemark vid Björn Ferrys målgång i skidskyttet i kväll.

15 februari 2010

Från tv-soffan



Tänk att han vek ned sig på upploppet i dag, Marcus Hellner. Slött, på något vis. Ett tecken på bristande karaktär. Jag blev riktigt upprörd där jag satt hemma i tv-soffan med mitt kvällsfika.

11 februari 2010

Skrattfest

Johan Croneman är tillbaka i gammal fin form. Läs här.

10 februari 2010

Vem? Varför?

Det finns många mysterier i den här världen. Här är ett av de största: Vem är det som - minst en gång i veckan sedan ungefär ett år tillbaka - klottrar om Lill-Babs med rosa tusch i hissen på väg upp till mitt jobb i en anonym kontorsbyggnad på Södermalm?

08 februari 2010

Nyhetsvärdering


Ica Supermarket Aptiten. Måndag 8 februari, kl. 16.50.

07 februari 2010

Lördagseftermiddag i Haninge

Gårdagens pendeltågsutflykt till Handen blev en trevlig upplevelse. Först kändes det som att det skulle rinna iväg, men efter en dålig start lyfte sig DIF och var väl så bra som Hammarby. Framåt verkar tränarna ha bestämt sig för att köra vidare på samma spel som förra året. Det var kul att se att det funkade, även mot det här motståndet. Johan Bertilsson, Christophe Lallet och Andreas Ljunggren-Eriksson kommer att hålla bra i superettan. Bakåt finns mer kvar att jobba med. Det största frågetecknet för mig efter den här matchen är faktiskt Sebastian Karlsson. Hammarbys andra och tredje mål var riktiga bjudningar från hans sida. En plattmach kan vem som helst göra, men såvitt jag minns har han inte visat riktig klass en enda gång sedan återkomsten i somras. Om det inte blir bättre framöver är det läge att damma av Jonas Bohlin - igen.

05 februari 2010

Sexig rubrik

"Landstingsstyrelsens västra samverkansberedning fokuserar på en kommande familjecentral och hälsotorg". Landstinget Sörmland skulle kunna fila på överskrifterna till sina pressmeddelanden.

01 februari 2010

Skilda världar

Tidigare i dag - i väntan på Åtalet - skrev jag två snabba rewrites efter varandra. Båda råkade kretsa kring vad de berörda personerna tjänar per dag. Den första gällde en konsult, som får 13 000 kronor om dagen i arvode för sitt arbete med att spara bort 700 jobb på ett sjukhus. Den andra handlade om asylsökande, som får klara sig på 71 kronor om dagen. Det innebär att konsulten tjänar 183 gånger mer än den asylsökande. Det är ... ganska mycket mer.