05 november 2009

Könlös Pop

Häromdagen snubblade jag över en artikel i Svenska Dagbladet som var ruskigt intressant. Den handlar om ett par som har bestämt att deras barn inte ska uppfostras till flicka eller pojke - utan till människa. Därför klär de Pop (som ungen kallas i texten) i alla sorters kläder och vägrar svara på omgivningens frågor om kön. Rätt eller fel? Visst, det finns en risk för att Pop får det tufft i en värld där indelningen i kvinnligt och manligt ligger som en blöt filt över tillvaron. Samtidigt känns det häftigt att några vågar gå före och försöka förändra. Jag håller tummarna för hela familjen.

4 kommentarer:

  1. Intressant experiment. Vete fan om det får någon märkbar effekt över huvud taget och i så fall vilken. Men inget att bli upprörd över tycker jag. Barn är ju i någon bemärkelse alltid föräldrarnas experiment. Eller som någon uttryckte det: Varje generation förstör nästa. ;)

    SvaraRadera
  2. Bra inställning. Annars tror jag att det här retar gallfeber på många. Den där artikeln tyder iaf på det.

    SvaraRadera
  3. Det framgår ju klart och tydligt att Pop inte är könlös.
    Pop själv vet mycket väl om det är en snopp eller snippa mellan benen
    och det handlar inte om köns-förnekelse
    utan om att barnet ska få ut det mesta möjliga av livet.
    Härligt tankesätt tycker jag!

    SvaraRadera
  4. Alexander: Ja du sa det själv; "Experiment", de experimenterar med sin unges identitet som insats, så jävla lumpet. Hela idén om att kön enbart är en social konstruktion är bizarr... naturligtvis påverkar samhället i viss utstäckning, men hur trollar man bara bort biologiska/neurologiska skillnader på det där sättet?

    SvaraRadera